Rss

  • redit
  • delicious
  • youtube
  • flickr
  • linkedin
  • google

Rätt laptop för dina nätverksbehov och molntjänster

Att köpa en laptop är inte enkelt, speciellt när man riktar in sig specifikt emot nätverksteknologi. Ibland så behöver man den bästa datorn med ett bra tangentbord så att man kan administrera servrarna via SSH och ibland så behöver man en mer portabel dator med nätverksuttag så att man kan koppla upp sig på plats. 

Macbook pro

Trots att PC alternativen ger många fördelar i form av utbytbara batterier och inbyggda nätverksportar så vinner Apple år efter år omröstningar om årets bästa laptop. Trots att datorerna saknar inbyggd nätverksport så måste vi säga att de med adapter för många blir det bästa alternativet. Men vilken skall man välja?

Det är inte riktigt lika lätt som det var tidigare – då du köpte en Macbook Pro om du hade en bra budget och en vanlig Macbook om du ville komma billigare undan. Nu finns Macbook Pro samt Macbook Air och de ligger i ungefär samma prisklass vilket gör att du måste välja efter andra kriterier. MacWorld har gjort ett utförligt test av de olika modellerna.

Ergonomi och vikt

Macbook Air finns med både 11- och 13-tums skärm medan Macbook Pro endast finns med 13- och 15-tums. Macbook Air är väldigt lätt och smidig att bära med sig medan Macbook Pro väger lite mer än två kilogram. Det kan jämföras med 11-tumsversionen av Macbook Air som endast väger drygt ett kilogram, men även 13-tummaren väger betydligt mindre än Pro. Något som ofta avskräcker de som har lite större händer är de små tangentborden som laptops med små skärmar brukar ha, men det är inget problem i det här fallet. Tangentborden är nämligen lika stora på alla modeller.

Prestanda

Macbook Pro har en processor på maximalt 2,8 GHz medan Air ligger på 1,8 GHz. Båda har dessutom en ssd-enhet (ssd=solid state drive) vilket gör att såväl dator som program startar snabbare. När det gäller internminne har Macbook Pro en stor fördel med sina minst 8 GB  som standard jämfört med Airs 4 GB.

Köpa tillbehör

Det finns en uppsjö av tillbehör att välja mellan på marknaden och priser varierar beroende på var du letar. En sak som är smart att köpa är en extra laddare för att till exempel alltid kunna ha en nerpackad i väskan eller som reserv. Se dock till att det är en Apple laddare så att laddningen fungerar som den ska.

Vilken är bäst?

Vilken som passar dig bäst beror lite på vad du använder datorn till. Macbook Air är otroligt smidig och passande om man vill ha en dator att diagnostisera nätverk med men Macbook Pro är valet för dig som behöver en stark processor  för till exempel programutveckling.

Comments are closed.